Den 23 November
Denna dag förtärde vi indisk gryta med kikärtor, yoghurt och plommon-chutney.
Recept på grytan:
2 burkar kikärtor
3 msk neutral olja
2 gula lökar, fint hackade
3 vitlöksklyftor, ännu finare hackade
5 cm riven ingefära
1 röd chili, fint strimlad (alternativt chili-flakes)
1 tsk gurkmeja
1/2 tsk spiskummin
1 tsk garam masala
1 liten kanelstång (eller lite finmalen kanel)
1 stort lagerblad
2 burkar krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 tsk salt och ca 1/2 tsk råsocker (vanligt socker funkar väl också)
Hur gör man?
Jo, börja med att skölja kikärtorna. Värm sedan på en kastrull med oljan och lägg i all lök, ingefäran, chilin och alla kryddor. Låt fräsa ca 5-6 min under omrörning. Häll i tomater + puré. Låt nu det hela koka under lock i ca 15-20 min. Häll tillsist i kikärtorna och låt dem värmas i grytan några minuter. Smaka av med salt och socker.
Servera sedan med en skål svalkande yoghurt, helst mango-chutney (annan chutney kan funka också, men helst mango) och en skål god sallad. Om man skall vara sån kan man servera basmatiris till.
Kommentarer
Trackback